Yarkalar/Yumurtlayan Tavuklar yeni ortamlarına geldiklerinde yığılarak üst üste binip birbirlerini ezmemeleri için ışık ilk 3-5 gün gece açık kalması önerilmekte ayrıca, süreçte gece boyunca tavukların takip edilmesi önerilmektedir.

Aşı nd+ib veba bronşit 2 ayda bir içme sularına verilmelidir
Vitamin olarak Nutri amino +organik asit haftada 3 defa 100 litre suya 50 cc nuri amino +30 cc organik asit (oran bu tavuk sayısına ve günlük içme suyu miktarına göre ayarlayınız) verilmelidir.
İshal ilacı gerekli olduğunda 5 gün üst üste verilmeli. Buna birlikte karar vermemiz uygundur. Çünkü her verilen antibiyotik yumurtaya geçer.
Hapşırma, öksürük durumları takip edilmeli gerektiğinde ilaç kullanılabilir.
Bit- pire durumu kontrol edilmelidir. Kontrol gece ışık söndükten bir saat sonra folluklara, tüneklere, tavukların üzerine cep telefon ışığı ile bakılmalı, bit olması durumunda bunu zaten görürsünüz. Bit ilacı kümes ışığı söndükten bir saat sonra karanlıkta yapılmalıdır. Yapılacak ilaç bitin durumu göre belirlenecektir.
Doğal antibiyotiklerde dahil olmak üzere yukarıdaki tedaviler uygulanmadan önce veterinere mutlaka danışılmasını önermekteyiz.
Not:
Tavukların bütün aşıları tam olmasına rağmen aşı ömür boyu koruyuculuk sağlamaz. Bundan dolayı 2 ayda bir içme sularına veba+bronsit hastalığına karşı canlı aşı verilmelidir.
Gezen tavuklarda ishal ve koksidiyoz (Kanlı İshal) durumu çok sık görülebilir. Mutlaka elinizde ishale ve kanlı ishale karşı bir antibiyotik bulunmalıdır. Kanlı İshal (koksidiyoz) tavuklarda ölümcül olabilmektir.
Yine kalsiyum vitamin eksikliğine karşı ilgili vitaminlerin bulundurulması, sıkça görülen tavuklarda göz kapanmasına karşı damla bulundurulmasını önermekteyiz.
İlgili vitamin ilaçlar tavukların yaşı ağırlığı ve cinsine göre doz ve çeşit olarak değişkenlik gösterdiği için veterinere danışılması önemle tavsiye edilir.